project in de toekomst

Elysium.

 
 
 

Het idee voor dit project ontstond toen filmmaakster Vanesa Abajo Pérez een aantal jaar geleden een korte film maakte over haar tante. Toen ze hoorde dat deze ongeneeslijk ziek was, pakte ze haar camera en ging ze bij haar op bezoek in Spanje. In het huis van haar tante, las deze haar een gedicht voor over dat huis: hoewel de mensen die het huis ooit bewoonden er niet meer zijn, blijft het huis voortbestaan middels de elementen van de omringende natuur. Vanesa nam haar stem op en filmde het huis. Na haar overlijden besefte ze dat haar tante zichzelf, middels het gedicht en de verfilming, had vereeuwigd. Haar tante was als het ware opgegaan in het huis.

Ze besefte eveneens hoe troostvol dit voor beiden was geweest: voor haar tante die destijds de dood in de ogen had gekeken, en voor haarzelf, als nabestaande. Na de succesvolle vertoning van de film op toonaangevende festivals, besefte ze eveneens dat ook een breder publiek, dat niet per se ziek was, geïntrigeerd raakte door de film. Vanesa besloot toen om een soortgelijk project te ontwikkelen op grotere schaal.

‘Ik Ben Mijn Lichaam Niet’ wordt een multimediaal project dat levensbedreigend zieke Amsterdammers portretteert en vereeuwigt in de omringende werkelijkheid. Zijn we in staat om het klassieke verhaal over de dood los te laten om een vernieuwend, zingevend narratief te creëren? Dat is de kernvraag van dit filmgedicht, dat de scheidslijn tussen leven en dood vervaagt en de dreiging van de naderende dood benadert als een surrealistische ervaring.

Het project bestaat uit een aantal onderdelen die samen een groter verhaal vertellen en tevens op zichzelf staan: een poëtische documentaire en een digitale dichtbundel. Beide onderdelen zullen, eind 2018, gepresenteerd en tentoongesteld worden in Amsterdam.

Partners en steun
Om dit project te verwezenlijken werken we samen met het Ingeborg Douwes Centrum, Museum Tot Zover, de ISVW en het Bardo hospice. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Rouw en door diverse private sponsoren. Wilt u ook dit project steunen of wenst u meer informatie? Neem contact op.  

stills_01.jpg

Een afbeelding uit de documentaire film.